E-mail info@dieetzorgfriesland.nl
Telefoon: 0511-40 24 42

Coeliakie (spreek uit: seu-lia-kíe)  is een chronische ziekte van de dunne darm, ook wel glutenintolerantie genoemd. Coeliakie is deels erfelijk, familieleden van iemand met coeliakie lopen 10 tot 20% meer kans op deze auto-immuunziekte dan andere mensen.

Gluten is  een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen. Bij coeliakie beschadigen gluten het darmslijmvlies. Dit kan leiden tot een verminderde opname van voedingsstoffen.

De volgende klachten kunnen wijzen op coeliakie:
chronische diarree, obstipatie, buikpijn, gewichtsverlies, groeiachterstand, bloedarmoede, osteoporose, chronische vermoeidheid, verlate puberteit, menstruatie- en vruchtbaarheidsstoornissen, aften, onvolledige ontwikkeling van je tandglazuur.

Coeliakie is bij 1% van de Nederlandse bevolking vastgesteld, maar dit aantal neemt sterk toe. De diagnose coeliakie kan zowel op jonge als op volwassen leeftijd gesteld worden. Naar schatting hebben in Nederland zo’n 160.000 mensen coeliakie. De meeste van hen, zo’n 140.000, weten dat nog niet. De Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een test gemaakt om een eerste inschatting te kunnen maken of iemand wel of geen coeliakie heeft. Klik hier om deze test te maken. 

Als u denkt coeliakie te hebben, ga dan naar een arts om de diagnose te laten stellen. Begin niet op eigen houtje met een glutenvrij dieet.

Op dit moment is het volgen van een glutenvrij dieet de enige manier om coeliakie te behandelen. De diëtist is op voedingsgebied de enige die een glutenvrij dieet voor mag schrijven.  

Het belangrijkste kenmerk van dit dieet is het voorkómen van het eten van gluten.Gluten zitten in  tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort). Dus het is de basis van heel veel  voedingsmiddelen, zoals brood, broodvervangers, pasta, koek en gebak.

Om goed te kunnen beoordelen of u iets wel of niet mag eten, heeft u veel kennis van voeding nodig.

Een diëtist kan helpen een glutenvrij dieet in uw leven in te passen en te beoordelen hoe u kunt kiezen voor de juiste vervangers zonder voedingstekorten te krijgen.

Door het volgen van een glutenvrij dieet nemen de klachten vaak snel af en meestal herstelt de darm volledig.

  • Moet ik alle  tarwe weg laten?
  • Mag ik roggebrood of spelt-pasta eten?
  • Kan ik op een verjaardag een gebakje nemen?
  • Ik krijg buikpijn na het eten van brood, heb ik coeliakie?
  • Kan ik nog uit eten?
  • Kun je op oudere leeftijd nog coeliakie krijgen?
  • Kan ik zelf brood bakken zonder gluten?

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor het spreekuur in Leeuwarden, Burgum, Dokkum, Damwâld of Anjum?