E-mail info@dieetzorgfriesland.nl
Telefoon: 0511-40 24 42

Hartfalen is een ernstige aandoening, waarbij de pompfunctie langzaam afneemt. Een gezond hart pompt genoeg bloed rond, waardoor alle organen voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Bij hartfalen knijpt het hart niet goed. Of het vult zich niet goed met bloed. In beide gevallen pompt het hart per hartslag minder bloed rond dan bij een gezond hart.

In het begin merkt u hier weinig van, maar op een gegeven moment ontstaan er klachten. Klachten zijn onder andere vermoeidheid, kortademigheid, vocht vasthouden (opgezette benen en enkels), ‘s nachts vaak plassen, onrustig slapen. Vaak komt hartfalen door een hartinfarct, langdurige hoge bloeddruk of andere hartaandoeningen.

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van hartfalen. Medicijnen verminderen de klachten bij hartfalen, maar voorkomen meestal niet dat iemand langzaam achteruit gaat. Ook het aanpassen van de voeding kan bijdragen aan het verminderen van klachten bij hartfalen.

Om het hart minder te belasten wordt aangeraden zuinig met zout te zijn en niet teveel te drinken. Door uw arts of specialist wordt vaak aangegeven hoeveel zout en hoeveel vocht u mag hebben.

De diëtist kan met u bekijken wat dat in de praktijk voor u betekent. Zij kan u tips en adviezen geven hoe u met minder zout toch smakelijk kunt eten. En ze kan met u een plan maken hoe u de toegestane hoeveelheid vocht kunt verdelen over de dag.

Minder zout en minder vocht nemen kan lastig zijn. Een persoonlijk advies aangepast aan uw situatie kan u helpen de adviezen vol te houden. Ook kunt u met al uw vragen over de voeding bij de diëtist van Dieetzorg Friesland terecht.

  • Ik gebruik plaspillen waarom mag ik dan toch niet zoveel drinken als ik wil?
  • Waarom moet ik elke dag wegen?
  • Ik eet elke dag een haring, want dat is gezond toch?
  • Is kruidenmix voor macaroni geschikt voor mij?
  • Moet ik zoutloos brood gaan eten?
  • Kan ik beter jam of vlees op mijn brood doen?
  • Hoe weet ik dat ik niet te veel drink?
  • Moet ik  brandnetelthee en bleekselderij gaan gebruiken?
  • Wat kan ik gebruiken in plaats van zout?

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor het spreekuur in Leeuwarden, Burgum, Dokkum, Damwâld of Anjum?