E-mail info@dieetzorgfriesland.nl
Telefoon: 0511-40 24 42

Het hart pompt bloed in de bloedvaten door zich bij elke hartslag samen te trekken en dan weer te ontspannen. Dit geeft een bepaalde druk in de bloedvaten: de bloeddruk. De bloeddruk bestaat uit de bovendruk en de onderdruk.

Een hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. De bloeddruk kan verhoogd zijn omdat het lichaam te veel zout en water vasthoudt. Hoe meer zout u met uw voeding binnenkrijgt hoe meer zout en vocht uw lichaam vast kan gaan houden. Daardoor neemt de hoeveelheid bloed die in omloop is toe. Zo neemt ook de druk op de vaatwanden toe. Maar het is ook mogelijk dat de vaatwand niet elastisch genoeg is.

De kans om hoge bloeddruk te krijgen neemt toe als u rookt, te zwaar bent, teveel zout gebruikt, weinig beweegt en door stress. In sommige families komt het meer voor.

 

 

Aanpassen van het eetpatroon en de leefstijl dragen bij aan het omlaag brengen van de bloeddruk.

De diëtist kan u adviseren hoe u met uw voeding de bloeddruk kunt verlagen. Zij kan u tips geven hoe u minder zout gebruikt en toch smakelijk kunt eten. Vaak onderschatten mensen hun zoutinname. Het advies van de gezondheidsraad is om dagelijks niet meer dan 6 gram zout te gebruiken, maar de gemiddelde Nederlander gebruikt wel 10-12 gram zout per dag.

Bent u nieuwsgierig naar hoe dit bij u zit, klik hier om de zouttest van de Nierstichting te openen.

Wist u dat veel van de bloeddrukverlagende medicijnen beter werken als u minder zout gebruikt?

De diëtist zal bij het doornemen van de voeding samen met u kijken of er nog andere eetgewoonten zijn die een negatief effect op de bloeddruk hebben.

Een te hoog gewicht kan de bloeddruk verhogen. Als u te zwaar bent kan ook het afvallen als doel meegenomen worden in het persoonlijke dieetplan.

De diëtist geeft adviezen die passen binnen uw persoonlijke situatie. U kunt ook altijd met al uw vragen bij haar terecht.

  • Hoe hoog mag mijn bloeddruk zijn?
  • Ik gebruik medicatie voor de bloeddruk en de dokter is heel tevreden. Heeft het dan zin om mijn voeding aan te passen?
  • Mag ik alle soorten thee drinken?
  • Bouillon bevat geen calorieën, dat mag ik toch gewoon gebruiken?
  • Ik voeg nergens zout aan toe, kan ik dan toch nog teveel zout binnen krijgen?
  • Is groente uit een potje net zo gezond als vers of diepvries?
  • Hoeveel koffie mag ik?
  • De dokter zei vroeger tegen mijn opa dat hij elke dag een borrel mocht nemen omdat dat goed was voor de bloedvaten. Geldt dat nog steeds?
  • Kan ik beter drop, chocolade of pepermunt nemen?

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor het spreekuur in Leeuwarden, Burgum, Dokkum, Damwâld of Anjum?