E-mail info@dieetzorgfriesland.nl
Telefoon: 0511-40 24 42

Iemand heeft een te hoog gewicht als de BMI (Body Mass Index) boven de 25 zit. Er is sprake van obesitas als de BMI hoger is dan 30. Voor kinderen tot 18 jaar gelden lagere waarden en voor ouderen iets hogere waarden.

De Body Mass Index (BMI) kunt u berekenen door uw gewicht te delen door uw lengte in het kwadraat. Stel: u bent 1,70 m lang en weegt 75 kilo. Om uw BMI te berekenen, deelt u dan 75 door 2,89 (1,75 x 1,75 = 2,89). Uw BMI is dan 26.

Bij overgewicht en obesitas is iemand te zwaar voor zijn lengte. Je weegt meer dan goed is voor de gezondheid, en daardoor is er een grotere kans op ernstige ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, rug- en gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker.

Overgewicht en obesitas ontstaan vaak door een combinatie van te veel of verkeerd eten én te weinig bewegen. Heel  zelden is overgewicht het gevolg van een aandoening of het gebruik van bepaalde medicijnen. Als u hier een vraag over heeft, kunt u dit het beste met uw (huis)arts bespreken.

 

Er zijn vele diëten in omloop en misschien heeft u er al meerdere uitgeprobeerd, maar deze zijn niet aangepast aan uw gewoonten en uw situatie. Daardoor lukt het vaak niet om dit soort diëten vol te houden.

Afvallen is ook niet gemakkelijk.

Bij Dieetzorg Friesland kijken we samen met u naar de oorzaak van het te hoge gewicht en maken met u een persoonlijk plan. We willen u stimuleren om bepaalde gewoonten af te leren en om te buigen naar gezondere gewoonten. Het is de bedoeling dat u uiteindelijk niet meer over een ‘dieet’ spreekt, maar dat u een nieuwe leefstijl hebt gekregen, een leefstijl die bij u past en dus vol te houden is.

De diëtist kan u misschien net dat steuntje in de rug geven dat u nodig hebt. Daarnaast kunt u met al uw vragen bij haar terecht.

  • Wanneer ben ik te zwaar?
  • Ik eet van alles de helft maar val niet af. Wat nu?
  • Kun je ook té weinig brood eten?
  • In ontbijtkoek zit niks, dat kan ik toch gewoon eten?
  • Ik heb geen last van mijn dikke buik, dus waarom zou ik er iets aan doen?
  • Als ik meer ga sporten zou ik toch af moeten vallen?
  • Ik sla het ontbijt over want dan heb ik nog geen trek. Mag ik dan later op de dag wat extra nemen?
  • Ik heb alle diëten al geprobeerd, zou het 6×6 dieet ® nog wat voor mij zijn?
  • Overdag lukt het me prima om niet teveel te eten, maar ‘s avonds ga ik de mist in. Wat kan ik hieraan doen?

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor het spreekuur in Leeuwarden, Burgum, Dokkum, Damwâld of Anjum?