Algemene voorwaarden
Leveringsvoorwaarden Dieetzorg Friesland
Algemeen
Deze algemene voorwaarden maken onderdeel uit van elke overeenkomst tussen Dieetzorg Friesland en haar opdrachtgever (de cliënt) betreffende behandeling en/of leveren van diensten en/of goederen.
Afspraken
Voor het maken, verzetten of afzeggen van afspraken kunt u bellen naar 0511 – 40 24 42. De secretaresse is maandag- en donderdagmorgen tussen 9.30 en 11.00 uur rechtstreeks bereikbaar. Op andere momenten kunt u uw bericht inspreken op de voicemail. Inspreken kan 24/7, dus ook ‘s avonds of in het weekend.
Andere opties: U kunt het afsprakenformulier op https://www.dieetzorgfriesland.nl invullen. Of u stuurt een email naar info@dieetzorgfriesland.nl.
In alle gevallen wordt er zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen 2-3 werkdagen, contact met u opgenomen. Of telefonisch of per mail.
Verhindering
Bij verhindering graag minimaal 24 uur van tevoren afzeggen. U kunt hiervoor het afsprakenformulier op de website invullen of de voicemail op 0511 – 40 24 42 inspreken.
Bij niet tijdig afzeggen of niet verschijnen op een afspraak wordt de voor u gereserveerde tijd in rekening gebracht. Deze factuur kunt u niet declareren bij uw zorgverzekeraar.
Verwijsbrief
Dieetzorg Friesland maakt in principe geen gebruik van de Directe Toegankelijkheid Diëtist (DTD), omdat de tijd die we daarvoor nodig hebben afgaat van de totale behandeltijd. Wij geven er de voorkeur aan dat u een ‘verwijzing voor de diëtist’ vraagt aan uw huisarts, praktijkverpleegkundige of specialist, zodat wij beschikken over uw relevante medische gegevens. Dit kan een papieren verwijsbrief zijn, maar er kan ook een digitale verwijzing gedaan worden, bijvoorbeeld via ZorgDomein.
Wilt u een eenmalige voedingscheck dan kunt u wel zonder verwijzing bij ons terecht. Mocht tijdens het gesprek blijken dat u toch behoefte heeft aan begeleiding, dan kan dat. Mogelijk heeft u dan alsnog een verwijsbrief nodig.
Rapportage
Na het eerste gesprek rapporteren we uw huisarts. Werd u verwezen door een andere arts of specialist, dan ontvangt deze verwijzer ook een rapportage. Wij vinden het namelijk belangrijk dat zij op de hoogte zijn van de ingezette behandeling.
Bij afsluiting van de behandeling melden we dit in het algemeen ook aan uw huisarts. Zo nodig kan er, in overleg met u, vaker gerapporteerd worden.
Vergoeding
Iedereen heeft recht op 3 uren dieetadvisering per kalenderjaar vanuit de basisverzekering. Omdat het een vergoeding is uit de basisverzekering is voor volwassenen het eigen risico van toepassing.
Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar geldt geen eigen risico.
Er geldt ook geen eigen risico als u zogenoemde ‘ketenzorg’ krijgt voor diabetes, COPD, astma of CVRM
(= Cardio Vasculair Risico Management, oftewel verhoogd risico op hart- en vaatziekten).
Tot 1-1-2023 moest uw huisarts aangesloten zijn bij Ketenzorg Friesland of bij Zorggroep Catena.
Na 1-1-2023 zijn alle Friese ketenzorginstanties samengevoegd onder de naam Ketenzorg Friesland.
Wanneer u een aanvullende verzekering heeft kunt u mogelijk aanspraak maken op extra vergoeding voor dieetadvisering. Het aantal gesprekken dat u vergoed krijgt vanuit een aanvullende verzekering verschilt per pakket en per verzekeraar. U kunt dit nazoeken in uw polisvoorwaarden of op de website van Independer.nl
Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering vindt pas plaats nadat u de 3 uren uit de basisverzekering gebruikt hebt. Deze vergoeding gaat niet ten koste van uw eigen risico.
Declaraties
Wij hebben met alle zorgverzekeraars contracten afgesloten. In deze contracten is per zorgverzekeraar afgesproken welke tarieven in rekening worden gebracht. Alle consulten worden gedeclareerd, dus zowel gesprekken op het spreekuur als telefonisch consulten.
Als u recht op vergoeding heeft, declareren wij de kosten rechtstreeks bij uw verzekeraar; u ontvangt dan geen factuur van ons.
Komt u voor een (eenmalig) voedingsadvies en u hebt geen verwijsbrief, dan sturen we de factuur naar u.
Wanneer er sprake is van diabetes type 2, de longaandoeningen astma of COPD, of u heeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, dan kan het zijn dat u onder ketenzorg valt. Als dat zo is, dan declareren wij de kosten rechtstreeks bij de ketenzorg-organisatie.
Tarieven
Bekijk hier de tarieven van de diverse consulten.
De gedeclareerde consulttijd bestaat uit de tijd die u in de spreekkamer bij de diëtist aanwezig bent plus het opstellen van een individueel dieetvoorschrift. De tijd wordt afgerond op kwartieren.
In de spreekkamer: De eerste minuten zullen besteed worden aan inlezen in het dossier en de laatste minuten aan het afmaken van het dossier.
Na het eerste consult vindt de analyse plaats van onder andere alle voedingskundige en medische gegevens, er wordt een diëtistische diagnose gemaakt. Daarnaast kan er in overleg met u een persoonlijk dieetadvies opgesteld worden, dat per mail of per post aan u toegestuurd wordt. Beide onderdelen vinden plaats zonder dat u aanwezig bent en beide vallen onder de term: individueel dieetvoorschrift. Ze kunnen allebei gedeclareerd worden. (Bron: Nederlandse Zorgautoriteit, beschikking TB/REG-19604-01)
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houdt toezicht op alle tarieven.
Betaling extra begeleiding als aanvulling op het basispakket en aanvullende verzekering
Als u alle uren dieetadvisering uit de basis- en aanvullende verzekering heeft gebruikt kunt u ervoor kiezen om de verdere begeleiding zelf te betalen. In dat geval ontvangt u van ons een factuur per e-mail of per post. U kunt het bedrag overmaken op bankrekeningnummer NL78ABNA 044 83 84 556 ten name van Dieetzorg Friesland, onder vermelding van het factuurnummer. De betalingstermijn is maximaal 14 dagen na factuurdatum.
Bij onenigheid over de hoogte van de factuur zijn de administratiegegevens van de diëtist bindend.
In gebreke blijven betalingsverplichting
Zolang u in gebreke blijft aan uw betalingsverplichting te voldoen, zullen alle kosten die verband houden met de inning van de betreffende vordering in rekening worden gebracht bij u. Onder deze kosten worden uitdrukkelijk ook verstaan de kosten ter incasso door een incassobureau en gerechtelijke kosten.
In het algemeen zal eerst een herinnering gestuurd worden. Bij een 2e betalingsherinnering (= 1e aanmaning) zal de vordering worden verhoogd met € 15,00 administratiekosten en bij een 2e aanmaning met € 30,00.
Aansprakelijkheid
De dieetadviezen zijn deskundig en medisch verantwoord, gebaseerd op onderzoek uit de reguliere geneeskunde. De adviezen zijn afgestemd op de informatie van de verwijzend arts en de informatie die u geeft. Mocht deze informatie niet juist of onvolledig zijn, dan zijn wij niet aansprakelijk voor de schade of het letsel voortvloeiend uit de gegeven adviezen.
Wij werken resultaatgericht, maar kunnen u geen resultaat garanderen. Wij sluiten elke aansprakelijkheid uit voor schade of letsel die voortvloeit uit of verband houdt met de opvolging van de adviezen die door de diëtist verstrekt zijn. Tenzij er sprake is van opzet of grove schuld aan de zijde van de diëtist.
Beëindigen
U kunt te allen tijde de begeleiding beëindigen. Hierbij is een afsluitend gesprek wenselijk, mede in verband met de eindrapportage die naar uw huisarts of specialist gestuurd wordt.
Klachten
Mocht u niet tevreden zijn, dan wordt u verzocht dat eerst met uw diëtist te bespreken.
Het beste is om er een aparte afspraak voor te maken, zodat er voldoende tijd is om de klacht te bespreken. U kunt dan kenbaar maakt waarover u ontevreden bent of wat u bij een volgende behandeling anders wilt, en dan kunnen we samen zoeken naar een bevredigende oplossing.
Als we er samen niet uitkomen, dan kunt u uw klacht indienen bij het Klachtenloket Paramedici.Adres: Maliesingel 39, 3581 BK Utrecht.
Meer informatie vindt u op hun website. Het klachtenloket is ook telefonisch of per mail bereikbaar: 030-310 09 29 (tussen 9.00 en 12.30 uur) of info@klachtenloketparamedici.nl
Klanttevredenheidsonderzoek
Als zorgverleners worden we door de zorgverzekeraars verplicht om met ingang van 1-1-2023 mee te werken aan klanttevredenheidsonderzoek. Het is mogelijk dat u per mail een uitnodiging krijgt om een korte vragenlijst in te vullen. We stellen het op prijs als u hieraan mee wilt werken.
Privacy
Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. De hele Europese Unie heeft dezelfde privacywetgeving. Op grond van de AVG heeft een organisatie die met persoonsgegevens werkt bepaalde plichten en heeft degene van wie de gegevens zijn bepaalde rechten. Naast deze algemene wet gelden specifiek regels voor de privacy in de gezondheidszorg. Deze regels staan onder andere vermeld in de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst WGBO. Dieetzorg Friesland heeft naar aanleiding hiervan een privacyreglement opgesteld, deze vindt u op de website en is ter inzage bij de diëtist op de spreekuurlocatie.
Op het spreekuur wordt u gevraagd toestemming te verlenen voor gebruik en verwerking van uw gegevens.
Wetenschappelijk onderzoek (oa Nivel)
Dieetzorg Friesland doet mee aan het verzamelen van gegevens voor wetenschappelijk onderzoek in de gezondheidszorg door Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Het Nivel kent een zeer strikt privacybeleid en ontvangt van ons geen informatie waarmee cliënten direct geïdentificeerd kunnen worden. Cliënten kunnen bij onze zorgverlener(s) meer informatie opvragen en daar ook hun eventuele bezwaar laten registreren. Meer informatie kunt u vinden op de website van Nivel Zorgregistraties eerste lijn: www.nivel.nl/zorgregistraties.
Ook kan Dieetzorg Friesland meedoen aan andere onderzoeken op gezondheidsgebied, gegevens worden hiervoor altijd geanonimiseerd aangeleverd.
Deze voorwaarden zijn het laatst inhoudelijk gewijzigd op 31-12-2023