E-mail info@dieetzorgfriesland.nl
Telefoon: 0511-40 24 42

Er wordt over een (te) laag gewicht gesproken als de BMI (Body Mass Index) onder de 18,5 zit, bij 65-plussers geldt als ondergrens 20 en bij mensen met de longziekte COPD is dat 21. Voor kinderen tot 18 jaar gelden lagere waarden.

Bij een (te) laag gewicht weegt iemand minder dan goed is voor de gezondheid, we noemen dit ook wel ondergewicht. Bij ondergewicht kun je een tekort hebben aan bepaalde voedingsstoffen, je kunt minder weerstand hebben en je kunt je sneller lusteloos en moe voelen.

De Body Mass Index (BMI) kun je berekenen door je gewicht te delen door je lengte in het kwadraat. Stel: je bent 1,75 m lang en weegt 56 kilo. Om je BMI te berekenen, deel je dan 56 door 3,06 (1,75 x 1,75 = 3,06). Je BMI is dan 18,3. Er is sprake van te laag gewicht.

Stel je bent 1.75 m lang en weegt 60 kilo, dan is je BMI 60: 3,06 = 19,6. Dit is een goed gewicht als je nog geen 65 jaar bent. Maar voor 65+-ers en voor mensen met COPD is dit een een te laag gewicht.

Onbedoeld afvallen – ondervoeding
Het gewicht neemt af als de hoeveelheid energie die je binnenkrijgt via eten en drinken langere tijd minder is dan het lichaam verbruikt (verbrandt). Bent u gezond en probeert u (bewust) af te vallen, dan verliest u vooral vetmassa. Wanneer iemand afvalt zonder dat het de bedoeling is, zoals wel gebeurt bij ouderen of bij ziekte, dan raakt men juist spiermassa kwijt. Dan is er sprake van ondervoeding. Hierdoor neemt de kracht af, wordt de weerstand minder en verloopt het herstel na ziekte of operatie moeizamer.

Wacht u op een operatie en hebt u een laag gewicht en/of bent u de laatste tijd onbedoeld afgevallen? Dan kan het zinvol zijn om tijdelijk aanvullende voeding te nemen, met extra energie en extra eiwit. De diëtist kan dit voor u regelen.

Vaak wordt gedacht dat mensen die overgewicht hebben niet ondervoed kunnen zijn, omdat ze voldoende reserves zouden hebben, maar niets is minder waar. Dus zowel bij laag gewicht, gezond gewicht en overgewicht geldt dat als u zomaar afvalt zonder er iets voor te doen, er sprake kan zijn van ondervoeding!

Als u COPD hebt kost het ademhalen u meer energie. Uw ademhalingsspieren moeten harder werken. Daar zijn zowel extra calorieën als extra eiwitten voor nodig. Het risico op ondervoeding bij mensen met COPD is groter, vandaar ook dat als minimale BMI niet 18,5 maar 21 aangehouden wordt.

Voor ouderen en zieke mensen is het meestal niet zo gemakkelijk om gezond te eten en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Vaak hebben zij juist extra calorieën en bouwstoffen zoals eiwit nodig. Wilt u weten wat uw risico op ondervoeding is? Klik hier voor de test die opgesteld is door de Stuurgroep Ondervoeding.   

Voor iemand met een laag gewicht is het belangrijk om niet af te vallen.

Voor iemand met een TE laag gewicht is het belangrijk om aan te komen.

Bent u onbedoeld afgevallen en/of hebt u kans op ondervoeding? De diëtist kan goed bepalen hoeveel voedingsstoffen iemand nodig heeft en zij kan dit vertalen in praktische adviezen.
Zij kan samen met u bekijken of het voor u mogelijk is om met aanpassingen van uw ‘gewone’ voeding voldoende calorieën en eiwitten binnen te krijgen. Of dat het verstandig is om (al dan niet tijdelijk) aanvullende voeding te nemen.

Aankomen is niet gemakkelijk, maar de ervaring leert dat het bijna altijd mogelijk is. 

De diëtist kan u adviezen geven die goed passen binnen uw persoonlijke situatie. Daarnaast kunt u met al uw vragen bij haar terecht.

 

 • Ik eet gezond maar ben mager, is dat een probleem?
 • Klopt het dat als je te mager bent je sneller ziek wordt?
 • Ik wil groeien, is het dan verstandig om veel te snoepen?
 • Het vlees staat me de laatste tijd tegen, ik sla het daarom geregeld over. Is dat een probleem?
 • Ik eet grote maaltijden maar toch groei ik niet. Hoe kan dat?
 • Is “astronautenvoeding” voor mij geschikt?
 • Ik weeg 60 kg en ben in de afgelopen maand 3 kg afgevallen. Dat is toch niet zo erg?
 • Ik was altijd te zwaar en ben de afgelopen periode zonder er iets voor te doen 7 kg afgevallen. Daar hoef ik me toch geen zorgen over te maken? Dat is toch gezond?
 • Binnenkort moet ik geopereerd worden en ik ben de laatste tijd onbedoeld lichter geworden. Wat kan ik doen om niet verder af te vallen?
 • Helpt het om meer suiker en volle producten te gebruiken?
 • Ik heb minder conditie, kan dat door het afvallen komen?

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor het spreekuur in Leeuwarden, Burgum, Dokkum, Damwâld of Anjum?