E-mail info@dieetzorgfriesland.nl
Telefoon: 0511-40 24 42

Ieder mens heeft zijn eigen ontlastingspatroon. Sommige mensen gaan drie keer per dag naar het toilet en anderen maar drie keer per week. Dit is allemaal normaal.

We spreken van verstopping wanneer iemand minder dan drie keer per week ontlasting heeft. Verstopping (of obstipatie) ontstaat doordat ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten. In de dikke darm wordt vocht onttrokken aan de ontlasting. Hoe langer de ontlasting in de dikke darm zit, hoe harder en droger de ontlasting wordt. Door de verstopping kunnen ook andere klachten ontstaan zoals buikpijn, opgezette buik, maagzuurklachten of aambeien.

Verstopping wordt vaak veroorzaakt door een voeding met onvoldoende vezels en of vocht. Maar ook onvoldoende beweging, stress, medicijnen en psychische factoren kunnen een rol spelen.

Bij diarree is er sprake van een waterdunne ontlasting. Mensen die last hebben van diarree hebben vaak meerdere keren per dag waterdunne ontlasting. Als de ontlasting alleen wat minder vast is dan normaal is dat niet direct diarree. Diarree wordt soms ook wel buikloop genoemd.

Diarree kan heel plotseling ontstaan, bijvoorbeeld als gevolg van een buikgriep of het eten of drinken van besmet voedsel. Meestal gaat dit vanzelf over.

Gebruik van antibiotica kan ook leiden tot diarree. Het gebruik van probiotica kan hierbij een positieve uitwerking hebben.

Soms hebben mensen chronisch last van diarree en dit kan ook gepaard gaan met andere klachten zoals misselijkheid, braken, buikpijn of koorts. Mogelijke oorzaken van chronische diarree zijn onvoldoende vezels in de voeding, voedselintolerantie, prikkelbare darmsyndroom, stress, medicijnen, schildklierproblemen etc.

Als iemand langdurig kampt met obstipatie kan er overloopdiarree ontstaan. Dunne ontlasting stroomt dan langs de ingedikte ontlasting heen. Vaak omschrijft men dit als potlood-dunne ontlasting.

Bij overloopdiarree moet de obstipatie behandeld worden.

Jonge kinderen die vaak dunne ontlasting hebben kunnen peuterdiarree hebben. Oorzaken liggen vaak in de voeding, meestal betreft het te weinig vet, te weinig vezels en/of teveel suikers.

Sommige mensen hebben afwisselend last van verstopping en diarree.

 

Een gezond, regelmatig en vezelrijk eetpatroon dragen bij aan een goede darmwerking. Daarbij is het belangrijk dat er voldoende vocht genomen wordt.

Veel mensen denken dat ze bij diarree witte rijst, beschuit en andere stoppende producten moeten gaan eten. Maar het is heel belangrijk om ook bij diarree voldoende vezels binnen te krijgen.

Zowel bij verstopping als bij diarree kan aanpassing van het eet- en leefpatroon verlichting van de klachten geven. De diëtist kan samen met u uw klachtenpatroon in kaart brengen en u advies geven hoe u uw eetpatroon kunt aanpassen. Als er sprake is van voedselintolerantie kan zij u helpen om te achterhalen waar u gevoelig voor bent en u advies geven wat u het beste wel en niet kunt eten.

  • Is het verstandig witbrood en beschuit te eten als je last van diarree hebt?
  • Soms heb ik diarree en soms heb ik verstopping, hoe kan dit?
  • Ik wordt misselijk van melk, kan ik dan beter helemaal stoppen met het gebruik van zuivel?
  • Kan mijn opgeblazen gevoel komen door het eten van kool?
  • Ik heb van de dokter zakjes met vezels gekregen, moet ik deze altijd blijven gebruiken?
  • Helpt het om minder te drinken als ik last van diarree heb?
  • Werkt een banaan stoppend of laxerend?

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor het spreekuur in Leeuwarden, Burgum, Dokkum, Damwâld of Anjum?