E-mail info@dieetzorgfriesland.nl
Telefoon: 0511-40 24 42

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS of IBS)  is een veel voorkomende chronische (dikke) darmaandoening.  Bij PDS maakt de darm te veel of juist te weinig bewegingen. Bij ruim 60% van de mensen met PDS zijn de zenuwen in de darmwand extra gevoelig. Deze zenuwen reageren met name op rek of uitzetten van de darmwand. De overgevoeligheid veroorzaakt de typische klachten van PDS. PDS wordt daarom ook wel ‘prikkelbare darm’ of ‘overgevoelige darm’ genoemd.

Klachten kunnen heel wisselend zijn: buikpijn, buikkrampen, misselijkheid, opgeblazen gevoel, zuurbranden, diarree, verstopping, afwisselend diarree en verstopping, slijm bij de ontlasting, borrelingen, winderigheid en vermoeidheid.

Voeding en leefstijl zijn belangrijke aandachtspunten bij het prikkelbare-darmsyndroom. Een gezonde en gevarieerde voeding, voldoende lichaamsbeweging en stressvermindering spelen een rol bij de behandeling.

 

De juiste voeding kan je prikkelbare-darmsyndroom niet genezen, wel kan voeding zorgen voor vermindering van klachten en ervoor zorgen dat u zich beter voelt.

De klachten bij het prikkelbare-darm syndroom worden vaak minder als u regelmatig en gezond eet. Het is belangrijk dat uw voeding voldoende vezels bevat en dat u voldoende drinkt. De diëtist kan u tips en adviezen geven hoe u dit in de praktijk het beste kunt doen.

Als de klachten niet of onvoldoende afnemen door bovenstaande dan zou het volgen van het FODMaP-dieet verlichting kunnen geven.

FODMaP staat voor: Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden and Polyolen.
Het zijn kleine moleculen die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en in de dikke darm terecht komen. Daar worden ze door de daar aanwezige bacteriën gefermenteerd (= opgegeten).
Hierbij komt gas vrij waardoor symptomen zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid ontstaan. Symptomen zoals diarree of een verstoorde stoelgang ontstaan doordat er meer vocht wordt aangetrokken in de dunne en dikke darm.

FODMaPs zitten in veel levensmiddelen die dagelijks worden gegeten. Normaal gesproken geven FODMaPs geen klachten, maar wel als je gevoelige darmen hebt.

Het doel van het dieet is om uit te zoeken welke FODMaPs u wel en welke u niet kunt verdragen.

Omdat het FODMaP-beperkte dieet zo anders is dan wat u gewend bent, is begeleiding door de diëtist erg belangrijk. U moet weten waar veel FODMaPs in zitten, wat u wel en niet kunt eten en hoe dat in de praktijk vorm kan krijgen. U krijgt duidelijke schriftelijke materialen ter ondersteuning. Ook is het belangrijk dat u uw vragen kwijt kunt.

  • Krijg ik een opgeblazen gevoel van melkproducten?
  • Moet ik probiotica gebruiken?
  • Is het verstandig veel fruit te eten?
  • Ik eet heel gezond maar toch houd ik klachten. Hoe kan dit?
  • Eet ik voldoende vezels?
  • Wat kan ik met mijn buikklachten het beste buiten de deur eten?
  • Helpt het om extra veel water te drinken?
  • Ik ben meer vezels gaan gebruiken maar blijf klachten houden. Is er nog een andere oplossing?
  • Is het FODMaP-dieet levenslang?
  • Ik stel het eten zo lang mogelijk uit om geen klachten te krijgen, is dat goed of juist niet?

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor het spreekuur in Leeuwarden, Burgum, Dokkum, Damwâld of Anjum?